26η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Γιορτή Αγίου Δημητρίου και Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης

 Στις 26 Οκτωβρίου γιορτάζει η Θεσσαλονίκη τον πολιούχο της τον Άγιο Δημήτριο. Μάθε για τη ζωή του ... με ΚΛΙΚ στην εικόνα.

 

 

 

 

 Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου στις 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912 η Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται από τον τουρκικό ζυγό και ενώνεται με την ελεύθερη Ελλάδα. Μάθε σχετικά με ΚΛΙΚ στην εικόνα

 

   

 

 

27η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Η γιορτή της σημαίας 

 

 

 Στις 27 του Οκτώβρη, παραμονή της επετείου του ΟΧΙ, γιορτάζεται και τιμάται η Ελληνική σημαία. H πρώτη Ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό σε γαλανό φόντο, σχεδιάστηκε, uφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε στην Μονή Ευαγγελίστριας στη Σκιάθο το 1807. 

Το ριγωτό πρότυπο επιλέχτηκε λόγω της ομοιότητάς του με την κυματιστή θάλασσα που περιβάλλει τις ακτές της Ελλάδας. Οι οριζόντιες γραμμές είναι 9, όσες και οι συλλαβές του συνθήματος της Ελληνικής Επανάστασης, "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ `Η ΘΑΝΑΤΟΣ". 

 

Σε όλους τους αγώνες του `Εθνους, οι `Ελληνες πολέμησαν και υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους το ιερό αυτό σύμβολο. Για αυτό και μεις τη γιορτάζουμε και την τιμούμε. Και αν ποτέ χρειαστεί θα την υπερασπιστούμε ! 

 

 ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να ακούσεις το τραγούδι για την ελληνική σημαία

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις την Έπαρση ελληνικής σημαίας στον Λευκό Πύργο: Αναπαράσταση από τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης

 

 

 

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 

 

Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός Μουσολίνι δοκιμάζει να εισβάλλει. Ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα ζητά από τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Ιωάννη Μεταξά την παράδοση της Ελλάδας. Η απάντηση όλων των Ελλήνων ήταν ΟΧΙ!